oinopoieia_kavala

Οινοποιεία Καβάλα.
Τα οινοποιία της Καβάλας το 2022 είναι 14. Για να δείτε τα κρασιά και τα βραβεία κάθε οινοποιείου κάντε κλικ στις επίσημες ιστοσελίδες.

Αμπελώνες και Κρασιά Καβάλας, Χάρτης, Βίντεο  
Στην δυτική ακτή Καβάλας και τους πρόποδες του Παγγαίου καλλιεργούνται ποικιλίες παγκοσμίως αναγνωρίσιμες Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Syrah, Semillon και Chardonnay. Συνολικά το 2017 καλλιεργούνται  30,000στρ αμπελιού από τα οποία τα 7,500 είναι αποκλειστικά για οινοποίηση.

Τα κορυφαία οινοποιεία διαθέτουν τεχνογνωσία από την Γαλλία και διακρίνονται στη διεθνή αγορά.

Το έδαφος της Καβάλας έδεσε άριστα με όλες τις Γαλλικές Ποικιλίες εκτός το Pinot Noir. Στα 100% Merlot το "Κτήμα Συμεωνίδη" βρσκεται στην κορυφή του κόσμου. Decanter World Wine Awards Excellence για το "Merlot Συμεωνιδης 2005".

Το κτήμα "Βιβλία Χώρα" διακρίνεται για τα λευκά blend κρασιά παγκοσμίως.

- Βιβλία Χώρα, "Πλαγίως Λευκός" Chardonnay 85%, Ασύρτικο 15% Decanter Gold σοδιά 2012
- Βιβλία Χώρα, "Λευκός"  Ασύρτικο 40%, Sauvignon Blanc 60% Decanter Gold σοδιά 2013
- Βιβλία Χώρα, "Αρετή Λευκός" Ασύρτικο 100% (Decanter Rating)
- Βιβλία Χώρα, " Οβηλος Λευκος" Semillon 50%, Ασύρτικο 50% (2015 Decanter World Wine Awards Gold Trophy Winner)

Οινοποιείο: Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας. Βίντεο 1, Βίντεο 2,  www.bibliachora.gr
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 350 στρέμματα. Το κτήμα παράγει 500,000 φιάλες τον χρόνο.

Τα κελάρια στο υπόγειο του οινοποιείου αποτελούνται από θολωτές αίθουσες-κάβες. Ο επισκέπτης μπορεί, με άποψη στον υπόγειο χώρο των βαρελιών, να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος σε έναν καλαίσθητο χώρο που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο, το ξύλο και την πέτρα με τις ανοξείδωτες επιφάνειες και το γυαλί. Στον επάνω όροφο του οινοποιείου υπάρχουν 4 studios (με τις ονομασίες Αρετή, Γαληψός, ΄Οβηλος και Βιβλία Χώρα), για τη διαμονή-φιλοξενία των φίλων του Κτήματος.


Οινοποιείο: Κτήμα Αμπελόις, Φωλιά Καβάλας.
www.ampeloeis.gr , Facebook 
Η αγάπη της οικογένειας Τσιώλα για ποιοτικό κρασί ενσαρκώθηκε το 2008 σε μια έκταση 30.000 τ.μ. στη Φωλιά Ν. Περάμου Καβάλας. Το κτήριο του οινοποιείου καταλαμβάνει 3.600τμ ενώ τον εξωτερικό χώρο διακοσμούν αμπελώνες. Στο εσωτερικό του οινοποιείου αρχικά οι επισκέπτες συναντούν την αίθουσα υποδοχής, τον χώρο παραγωγής, το χημείο και τον χώρο εμφιάλωσης. Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο συναντά κανείς την υπόγεια κάβα παλαίωσης των κρασιών, τον χώρο γευστικών δοκιμών και τον χώρο αποθήκευσης. Ως νέα εταιρεία οι καινοτομίες δεν λείπουν, αφού είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί το γυάλινο πώμα αντί φελλού.

Οινοποιείο: Κτήμα Χατζηγεωργίου, Κάριανη Καβάλας.    συνέντευξη voria.gr, facebook .
Το Κτήμα Χατζηγεωργίου ιδρύθηκε το 1952 στην Κάριανη Καβάλας. Ο Β. Χατζηγεωργίου συνειδητοποίησε το δυναμικό της περιοχής για την αμπελουργία και δημιούργησε  αμπελώνες με ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες.
 

Το 2006 ο Βασίλης Χατζηγεωργίου ξεκίνησε τη δημιουργία ενός σύγχρονου και μεσογειακού στυλ οινοποιείο που θα είναι ανοικτό για το κοινό σε κτήμα 185 στρεμμάτων. Το κτήμα παράγει 30,000 φιάλες ετησίως λευκού και ερυθρού οίνου. Η υπόγεια κάβα διαθέτει αυτόματο σύστημα έλεγχου θερμοκρασίας για την καλύτερη ωρίμανση και παλαίωση του κρασιού. Οι εγκαταστάσεις έχουν προδιαγραφές για 120τονους/100χ φιάλες ετησίως και αυτοματοποιημένο σύστημα εμφιάλωσης και επικόλλησης ετικέτας.

Οινοποιείο Nico Lazadi (Μακεδων) Παγγαίο Όρος, Καβάλα.  website
Η Πιέρια κοιλάδα στο Νομό Καβάλας είναι μία από τις δυναμικότερες ποιοτικά και ποσοτικά περιοχές παραγωγής υνοποιήσιμων σταφυλιών. Για αυτό το λόγο, αν και βρίσκεται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το οινοποιείο της NICO LAZARIDI στη Δράμα, δημιουργήθηκε ένα καινούργιο οινοποιείο, που είναι κτισμένο στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης στις πλαγιές του Παγγαίου όρους και συγκεκριμένα στην τοπική κοινότητα Πλατανότοπου.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν 2.600τ.μ. και περιλαμβάνουν χώρους οινοποίησης, παραγωγής, εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης, υπόγεια κάβα, γραφεία, αίθουσα γευσιγνωσίας και πολλαπλών χρήσεων.

 Η δημιουργική σχέση που συνδέει τη NICO LAZARIDI με την τέχνη είναι έντονη και διαρκής σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας. Έτσι και στο οινοποιείο Μακεδών μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει έργα από τη συλλογή του ζωγράφου Ευθύμιου Βαρλάμη.

Κτήμα Συμεωνίδη, πλαγιές Σύμβολο, Καβάλα. Βιντεο   Fortune Greece, facebook, simeonidisestate.gr.
Βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου και ειδικά στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καβάλας, στην περιοχή του όρους “Σύμβολο”, του οποίου οι νότιες πλαγιές καταλήγουν στη θάλασσα. Σε αυτές τις πλαγιές και σε υψόμετρο από 50-500 μέτρα, βρίσκονται οι αμπελώνες μας και οι αμπελώνες όλων των συνεργαζόμενων παραγωγών της περιοχής μας. 20,000 περίπου παραγωγοί ασχολούνται μόνο με μια καλλιέργεια, αυτή της αμπέλου. Το μικροκλίμα της περιοχής μας είναι εξαιρετικό. Το έδαφος αμμουδερό. Ο βορράς είναι κλειστός από βουνά, ενώ ο νότος ανοικτός και με την θάλασσα του Αιγαίου στην αγκαλιά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, χωρίς καθόλου υγρασία.

Κτήμα Πρωτόπαπα, Κάριανη Καβάλα. facebook, www.protopapaswines.com
Το Κτήμα Πρωτόπαπα ιδρύθηκε το 1985 από τον Αθανάσιο Πρωτόπαπα, χημικό μηχανικό, με σκοπό να προσφέρει προϊόντα ανώτερης ποιότητας στην Ελληνική και Διεθνή Αγορά. H οινοποιία παράγει κρασιά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες εκτάσεως 300 στρεμμάτων στην Kάριανη Kαβάλας όπως και από αμπελώνες της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους. Η τοποθεσία του Κτήματος είναι ορεινή στην περιοχή του Παγγαίου όρους με υψόμετρο 250 μέτρα και 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα.

Το Κτήμα Πρωτόπαπα παράγει 12 είδη κρασιών.  Η οινοποίηση των σταφυλιών γίνεται μέσα στις σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, εκτάσεως 5,500 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται μέσα στους αμπελώνες. Το σύνολο της ετήσιας παραγωγής ανέρχεται από 250.000 έως 300.000 φιάλες. Στο οινοποιείο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι γευσιγνωσίας και χώροι φιλοξενίας για διακεκριμένους επισκέπτες και συνεργάτες.

Κτήμα Σειτανιδη, Φωλιά Καβάλας. www.ktimaseitanidi.gr
Στο Όρος Σύμβολο, στην περιοχή της Καβάλας στη Βόρεια Ελλάδα, και σε ύψος 300 μ. απλώνονται οι βιολογικοί αμπελώνες του Κτήματος Σεϊτανίδη. Στο χωριό Φωλιά, που κυριολεκτικά φώλιασε ανάμεσα στα βουνά, καλλιεργούνται σχεδόν αποκλειστικά αμπέλια, σ΄ένα ιδιαίτερο μικρόκλιμα που χαρακτηρίζεται από το υψόμετρο, τα εύφορα εδάφη και την θαλασσινή αύρα που έρχεται από το Βόρειο Αιγαίο. Τα εδάφη της περιοχής θεωρούνται ιδανικά για την αμπελοκαλλιέργεια διότι έχουν αμμοπηλώδη και αργιλοπηλώδη σύσταση.

Οινοποιία Τσικρικώνη, Μυρτόφυτο Καβάλας. facebook, www.tsikrikonis-winery.gr
Η Οινοποιία Τσικρικώνη βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Σύμβολο στο Μυρτόφυτο Καβαλάς του Δήμου Παγγαίου.Ιδρυθηκε το 2007 από την οικογένεια Τσικρικώνη με σκοπό την παραγωγή εκλεκτών οίνων.

Τα προϊόντα της προέρχονται αποκλειστικά από τοπικά σταφύλια της περιοχής τα όποια καλλιεργούνται σε ιδιόκτητους αμπελώνες καθώς και σε συνεργαζόμενους αμπελώνες ντόπιων παραγωγών.

 Oι αμπελώνες της οινοποιίας Τσικρικώνη βρίσκονται στο Μυρτόφυτο σε υψόμετρο 350 μέτρων και καταλαμβάνουν έκταση 80 στρεμμάτων.

Ορεινοί Αμπελώνες Λαλiκου, "Παλιά Καβάλα", Καβάλα. Λίστα με κρασιά
Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος έχει στην ιδιοκτησία του μια εντυπωσιακή έκταση σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Παγγαίου, στα 750 μέτρα, φυτεμένη αποκλειστικά με γαλλικές ποικιλίες. Το καινούριο οινοποιείο της οικογενειακής επιχείρησης ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τον τρύγο του 2005 στην Παλαιά Καβάλα. Τα κρασιά που παράγει αυτό το οινοποιείο, έχουν χαρακτήρα τον οποίο εκφράζουν όχι μόνο λόγω των ιδιαιτεροτήτων των ποικιλιών Viognier, Grenache rouge, Gewurztraminer, Cabernet, Merlot, Muscat Blanc, Tannat, Syrah και Sauvignon, αλλά και χάρη στο ξεχωριστό terroir της περιοχής που καλλιεργούνται και φυσικά στη μαεστρία και το ταμπεραμέντο του οινοποιού.

Κελάρι Διαλεκτό, Λεκάνη Καβάλας. Facebook, www.kelaridialekto.gr
Οι διαλεκτοί βιολογικοί αμπελώνες της οικογένειας Αποστολίδη, βρίσκονται στις υπώρειες του Μακεδονικού όρους Λεκάνη, στα σύνορα με τον ποταμό Νέστο και τη Θράκη, σε υψόμετρο 350μ. Σήμερα, οι αμπελώνες καλύπτουν έκταση 100 στρεμμάτων, σε μια χαρισματική περιοχή με αργιλοπηλώδες έδαφος και ένα ιδιαίτερο μικρoκλίμα. Το οινοποιείο βρίσκεται στο γραφικό, πετρόκτιστο χωριουδάκι Διαλεκτό του Ν. Καβάλας.

Το "Κελάρι Διαλεκτό" δημιουργήθηκε το 2007 και διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές με ψυχόμενο μανδύα και αυτόματη γραμμή εμφιάλωσης.

Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκεται το πέτρινο κελάρι, όπου ωριμάζουν και παλαιώνουν τα κρασιά μέσα σε δρύινα βαρέλια σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.


 Στο οινοποιείο λειτουργεί κατάστημα πώλησης κρασιών και είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.

Παγγαίον Α.Ε, Παγγαίο Καβάλας. Facebook, www.paggaion.gr
Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2009 στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας. Με πολύ σεβασμό, αγάπη και φροντίδα για το περιβάλλον αλλά και το τελικό προϊόν επιλέξαμε να στοχεύσουμε στην ποιότητα που εξασφαλίζει η βιοκαλλιέργεια , από την ποσότητα των συμβατικών πρακτικών.

Κύριά μας καλλιέργεια η αμπελοκαλλιέργεια, παράγουμε ήδη εξαιρετικής ποιότητας οίνο, τσίπουρο, πετιμέζι και επιτραπέζιο σταφύλι- ενώ στα σχέδια για το άμεσο μέλλον η παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου, ροδιού κ.α..  Οι εκτάσεις που καλλιεργούμε βρίσκονται όλες στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου (στις πλαγιές του Παγγαίου και στην κοιλάδα των Πιερέων, που σχηματίζεται ανάμεσα στο όρος Παγγαίο και Σύμβολο) στην Καβάλα.

“Χαρισματικοί Οίνοι”, Καραμπερίδη και Κοντίδη, Παγγαίο, Καβάλα www.charismatikiwines.com
Στις πλαγιές του όρους Παγγαίο, οι οικογένειες Καραμπερίδη & Κοντίδη τρεις γενιές τώρα ασχολούνται με την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας, τα τελευταία 14 έτη με την παραγωγή κρασιού και από το 2004 βρίσκονται στην αγορά. Παράγουν κρασιά με ιδιαίτερη φροντίδα αποκλειστικά και μόνο από ιδιόκτητους αμπελώνες, τους οποίους καλλιεργούν σε έκταση 120 στρεμμάτων ξεκινώντας από τους πρόποδες του Παγγαίου & Συμβόλου όρους μέχρι τις πλαγιές & σε υψόμετρο 300 μέτρων. Το ξερικό έδαφος, απόλυτα κατάλληλο για αμπελοκαλλιέργεια ειδικότερα των κρασοστάφυλων, οι καλοκαιρινές δροσερές μάζες από την κορυφή του Παγγαίου και Συμβόλου όρους σε συνδυασμό με τις υγρές μάζες από τη θάλασσα και το Στρυμόνα ποταμό δημιουργούν συνθήκες άριστες για το αμπέλι και την αποχή σοβαρών ασθενειών από αυτά.

Οίναρον, Ιωαννίδη, Δήμος Ελευθερών Καβάλας. sites.google.com/site/oinaron1/home
Στη Καβάλα, στην πλαγιά του όρους Σύμβολο, φημισμένο από την αρχαιότητα για τα εξαιρετικά του κρασιά, βρίσκεται ο Δήμος Ελευθερών.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ευνοούν την παραγωγή εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιών και η πείρα ετών, μας επιτρέπει να παράγουμε κρασί υψηλής ποιότητας. Παραγωγή 20.000 φιάλες.

Ο τοπικός οίνος Παγγαίου είναι κρασί με πλούσια γεύση που διαρκεί. Με χρώμα χρυσοκίτρινο και με χαρακτηριστικά αρώματα εξωτικών φρούτων.

 Άλλα Οινοποιεία.
- Φελαχιδης, Άγιος Ανδρέα, Καβάλα.

Ερωτήσεις.
Ερ. Ποια οινοποιεία είναι επισκέψιμα στην Καβάλα;
Απ. Όλα εκτός του Φελαχίδη και Τσικρικώνη και ενδεχομένως του Λαλικου.

Ερ. Ποιος έφερε το γυάλινο πώμα αντί φελλού στην Καβάλα;
Απ. Το οινοποιείο Αμπελόις.

Ερ. Τι είναι το βιδωτό πώμα τύπου stelvin που έχουν ορισμένα κρασιά Nico Lazaridi;
Απ. Ο φελος έχει ποσοστά αστοχίας με αποτέλεσμα έως και μια φιάλη ανά κιβώτιο να έχει οξειδωθεί. Συνήθως όμως τα ποσοστά αστοχίας, σύμφωνα με άλλη μελέτη, είναι περίπου 16 φιάλες στις 1000. Με το πώμα Stelvin η φιάλη κλείνεται αεροστεγώς μηδενίζοντας τις πιθανότητες οξείδωσης του κρασιού.

Ερ. Γιατί οι ορεινοί αμπελώνες Λαλiκου δεν έχουν ιστοσελίδα;
Απ. Άγνωστο!

Ερ. Πότε ξεκίνησαν λειτουργία τα οινοποιία στην Καβάλα;
Απ. Αρχικά την δεκαετία του 80 και αναπτύχθηκαν μετά το 2000 από ανθρώπους που είχαν χρήματα και τεχνογνωσία κυρίως από την Γαλλία. Επίσης τα αμπέλια προϋπήρχαν στον Νομό Καβάλας πολύ πριν αναπτυχθούν τα οινοποιία.

Ερ. Τα κρασιά της Καβάλας με παλαίωση σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια έχουν ιδιαίτερη γεύση;
Απ. Σχεδόν κανένας καταναλωτής στην Καβάλα δεν μπορεί να διακρίνει διαφορά στη γεύση. Για αυτό τα καλύτερα κρασιά εξάγονται στο εξωτερικό όπου ίσως υπάρχει κάποια ελίτ που καταλαβαίνει από παλαίωση.

Ερ. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες οινοπαραγωγικες χώρες το 2016;
Απ. 1. Ιταλία 15,8%, 2. Γαλλία 15,7% .... 15. Ελλάδα 1,2%

Πως βαθμολογούνται τα κρασιά;
Η κλίμακα που επικράτησε διεθνώς είναι η κλίμακα του 100. Πολλοί καταναλωτές και έμποροι ψάχνουν για κρασιά με βαθμό 90+  όταν ψωνίζουν. Η βαθμολογία βασίζεται στην ποιότητα παραγωγής και το κατά πόσο ανταποκρίνεται στα ποικιλιακά και τοπικά χαρακτηριστικά που προήλθε (typicity). Η κλίμακα 100 - πόντων είναι ως εξής.
50-79 Flawed. Μη πόσιμα έως κάτω του μετρίου.
80-84 Καλό
85-90 Καλό έως Πολύ Καλό
90-94 Ανώτερο έως εξαιρετικό.
95-100 Κλασικά

Όταν τα κρασιά είναι στο 90+ οι ειδικοί μπορεί να διαφωνήσουν γιατί ανήκουν σε διαφορετικές σχολές σκέψης.
- Οι κριτικοί που προτιμούν τα περίπλοκα και έντονα.
- Οι κριτικοί που προτιμούν τα περίπλοκα και ήπια.

Αν αγοράσει ο καταναλωτής ένα Μερλό Καβάλας και ένα Merlot Petrus με την ίδια βαθμολογία θα δει ότι η γεύση είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι ένα κρασί 90+ θα αρέσει στο καταναλωτή, και πρέπει να καταλάβει ότι η βαθμολογία δεν σχετίζεται με την γεύση του κρασιού.

Ποιες ποικιλίες καλλιεργούνται στην Καβάλα;
Καλλιεργούνται κυρίως Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Syrah, Chardonnay, Ασύρτικο, Semillon, Αγιωργίτικο και Μαλαγουζιά.
Επιπλέον καλλιεργούνται:
- Muscat of Alexandria (μόνο Συμεωνιδης, Λαλίκος),
- Muscat Blanc (μόνο Λαλίκος)
- Grenache Rouge (μόνο Λαλίκος), 
- Viognier (μόνο Λαλίκος), 
- Tannat (μόνο Λαλίκος),
- Pinot Noir (μόνο Βιβλία Χώρα)
- Gewurztraminer (Βιβλία Χώρα, Λαλίκου και Πρωτόπαπα).


Διακόσμηση στα μπουκάλια των κρασιών Καβάλας.
Η φιάλη του Cosmos Sauvignon Blanc 2014 του Κτήματος Χατζηγεωργίου απεικονίζει τις πλανητικές τροχιές που άφησε κληρονομιά του Κεπλερ.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Βασίλης Χατζηγεωργίου επιχειρεί την εμφιάλωσή του Cosmos, μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών διαφορετικών τύπων βαρελιού και τεχνικών οινοποίησης. Την  προηγούμενη χρονιά κυκλοφόρησε με τη σοδειά του 2013, αφιερωμένη στον Κοπέρνικο. 

Το 2014 ήταν η χρονιά του Kepler, αφιερωμένη στον Γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κοιτάμε τα αστέρια. 


Ο Kepler πέρα από την εφεύρεση ενός βελτιωμένου τηλεσκοπίου διάθλασης, έγινε γνωστός ως ο «Νομοθέτης του Ουρανού» με τους νόμους που φέρουν το όνομά του να καθορίζουν τις τροχιές των πλανητών γύρω από τον ήλιο.

Κρασιά Grenache Rouge Καβάλας. Η σπέσιαλ απόχρωση του Ροζ.
Λαλικος Variete ROSE Facebook. H περίπτωση του κρασιού αυτού θα έπρεπε να αποτελέσει "case study" για πολλούς οινοπαραγωγούς. 

Άλλωστε δεν είναι μυστικό ότι το κρασί αυτό είναι ένα "smash hit" ιδιαίτερα αγαπητό στην περιοχή της Καβάλας και Ξανθης, ξεπερνώντας σε πωλήσεις πασίγνωστα brand της ελληνικής οινικής βιομηχανίας, καταγράφοντας πωλήσεις πάνω από 70.000 φιάλες στους δύο αυτούς νομούς.  

Στην Καβάλα το 
Λαλικος Variete ROSE είναι το μοναδικό κρασί με 100% grenache rouge. Οι αμπελώνες αυτοί βρίσκονται σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Κρασιά Gewurztraminer (Γκεβούρτς τραμινέρ) Καβάλας. Η απόχρωση του Χρυσού.
Πρόκειται για την αρωματική ποικιλία traminer με γεύση σαν μπαχαρικά (Gewurz). Στην Καβάλα 3 οινοποιία παράγουν κρασιά με 100%  Gewurztraminer. Το Βιβλία Χώρα, του Λαλίκου και του Πρωτόπαπα.Το χρώμα του κρασιού είναι χρυσαφί.

1. Το κτήμα Βιβλία Χώρα διαθέτει ένα γλυκό κρασί από το Παγγαίο. "Βιβλια Χωρα Φυσικώς Γλυκύς" Gewurztraminer

2. Το κρασί "Λαλίκος Gewurztraminer" είναι ξηρό και όχι γλυκό όπως το προηγούμενο.

3. Του Πρωτόπαπα το 100% Gewurztraminer "Πρωτόπαπας Traminer" είναι ξηρό.

Κρασιά Pinot Noir Καβάλας. Μόνο για δείγμα!
Σταφύλια Pinot Noir έχει μόνο το κτήμα Βιβλία Χώρα. Παράγει δοκιμαστικά ένα μόνο κρασί το Sole Pinot Noir το οποίο δεν υπάρχει καν στη ιστοσελίδα της εταιρίας!

 Η συγκεκριμένη ποικιλία οινοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Κτήμα Βιβλία Χώρα με μέτρια αποτελέσματα. Η χρονιά του 2012 έδειξε τελικά ότι πληρούσε τα στάνταρ του οινοποιού και έτσι ξεκίνησε η εμφιάλωση της καινούριας αυτής ετικέτας -περιορισμένης παραγωγής- που πιθανόν να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στο  οινοποιείο της Καβάλας.

Η συνολική ετήσια παραγωγή δεν ξεπερνάει τις 2.500 φιάλες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προωθείται στις Η.Π.Α. ενώ λιγότερες από 800 φιάλες διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Κρασιά Viognier Καβάλας. Το μεγάλο κόλπο για τους καλεσμένους σας.
Το κτήμα Λαλiκου με αμπέλια στα 750μ στο Παγγαίο έχει ένα Viognier 100% το "Σταθμός Λευκός Λαλικου".

Γιατί να αγοράσω ενα Viognier; Το κρασί είναι ιδιαίτερα δύσκολο για να γίνει και είναι ζήτημα εάν υπάρχουν 5 ελληνικές ετικέτες. Επίσης τα σταφύλια αυτά καλλιεργούνται από ελάχιστους Ελληνες οινοπαραγωγούς. Οπότε ένας λόγος είναι η σπανιότητα.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η διαφορά με τα άλλα λευκά. Εαν το συγκρίνουμε με ένα Chardonnay θα δούμε ότι έχει διαφορετικά αρώματα και γεύση. Βγάλτε ένα ποτήρι Chardonnay και ενα Viognier και αφήστε τους καλεσμένους σας να δούν την διαφορά. Εαν δεν καταλάβουν τίποτα τότε παραμυθιαστε τους με διάφορες ιστορίες και κτίστε έναν μύθο γύρω από το Viognier. Στο τέλος ο εγκέφαλος τους θα εθιστεί στο παραμύθι και όλοι θα λένε πόσο καλό είναι το Viognier!

Blend Ασύρτικο και Sauvignon Blanc Καβάλας. Τα λευκά του "Κτήμα Βιβλία Χώρα" στα κορυφαία στον κόσμο.
Ίσως το καλύτερο κρασί της Καβάλας είναι το Blend Ασυρτικο και Sauvignon Blanc. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι αυτό το κρασί είναι κορυφαίο.

Ένα κρασί που ξεχωρίζει είναι το Βιβλία Χώρα Λευκός (Ασυρτικο και Sauvignon Blanc). Το Sauvignon Blanc άρχισε να δένει µε την γη στην Καβάλα και να δίνει εξαιρετικά δείγµατα της τραγανότητας, της δυναµικής και της πληθωρικότητάς του. Οι δυο ποικιλίες έδεσαν άριστα τεχνικά μεταξύ τους. Το Ασυρτικο-Καβαλας γίνεται blend και με άλλες ποικιλίες Γαλλικες-Καβαλας. Ενδεικτικά άλλα λευκά από το κτήμα Βιβλία Χώρα.

- "Πλαγίως Λευκός" Chardonnay 85%, Ασύρτικο 15% Decanter Gold σοδιά 2012
- "Λευκός"  Ασύρτικο 40%, Sauvignon Blanc 60% Decanter Gold σοδιά 2013
- "Αρετή Λευκός" Ασύρτικο 100% (Decanter Rating)
- " Οβηλος Λευκος" Semillon 50%, Ασύρτικο 50% (2015 Decanter World Wine Awards Gold Trophy Winner)

Συμεωνίδης Merlot Καβάλας vs Petrus Merlot Πομερόλ.
Το Petrus είναι ένα 100% Merlot που παράγει ένα μικρο οινοποιείο στο ανατολικό τμήμα του Pomerol στο Μπορντό. Η μικρή ποιοτική παραγωγή και ένα παραμύθι για το οινοποιείο κάνουν το κρασί αυτό ιδιαίτερα ακριβό. Τα καλύτερα κρασιά χρειάζονται 20-30 χρόνια για να ωριμάσουν.

Η Καβάλα παράγει εφάμιλλο κρασί του Petrus με κόστος στα 12 ευρώ έναντι 2000+ ευρώ Petrus. Το οινοποιείο Συμεωνιδη παράγει το 100% Μερλό το οποίο έχει βραβείο Decanter World Wine Awards Excellence για το "Merlot Συμεωνιδης 2005".

Άλλα 100% Μερλό Καβάλας είναι το
- "Merlot 2007 Χατζηγεωργίου"
- "Merlot  Κελάρι Διαλεκτό 2009". WINE SYSTEM AG Gold 93 Points.

Η βαθμολογία των Merlot έχει να κάνει τόσο με την προέλευση και ποικιλία όσο και με την ποιότητα παραγωγής. Η γεύση στα Μερλό της Καβάλας και του Πομερόλ διαφέρει και δεν σχετίζεται με την βαθμολογία.

Το Μερλό έχει δέσει άριστα με το έδαφος της Καβάλας και το μόνο που χρειάζεται είναι νέους εκατομμυριούχους που θέλουν να επενδύσουν σε δικά τους οινοποιεία για να δημιουργήσουν μια υπερδύναμη στα Merlot.

Προστατευόμενη Γεωγραφική  Ένδειξη - ΠΓΕ Καβάλα και ΠΓΕ Παγγαίο.
Ο ΠΓΕ Καβάλα, που θεσπίστηκε στα τέλη του 2010, έχει την ίδια ποικιλιακή σύνθεση με τον ΠΓΕ Παγγαίο, αλλά ευρύτερη γκάμα τύπων οίνων.